Mengatur Struktur Website

Struktur umum terdiri daripada 13 bahagian (biasanya tidak termasuk bahagian premium, iaitu Tawaran Langsung, Derma dan Ganjaran). Kedudukan setiap bahagian boleh dilaraskan dengan menekan tiga titik di sebelah kanan, kemudian meletakkannya pada kedudukan yang dikehendaki.

Versi terkini menu Tukar Paparan pada masa ini, bahagian boleh ditambah mengikut keperluan dengan mengklik Tambah. Terdapat satu bahagian yang boleh diduplikasi iaitu bahagian Hero & Gallery supaya dapat menjadikan pengguna lebih fleksibel dalam menguruskan penampilan halaman web. Terdapat 2 bahagian khas yang akan dikeluarkan tidak lama lagi iaitu bahagian Covid 19 dan Soal Jawab

Hero

Dalam bahagian Hero, anda boleh menambah logo (biasanya huruf awal nama pengantin perempuan dan pengantin lelaki), tajuk acara, teks atas dan/atau teks bawah. Di bahagian Hero, anda juga boleh memilih tarikh perkahwinan untuk dipaparkan atau tidak. Pastikan anda sentiasa mengklik Simpan Perubahan supaya ia boleh dilihat dalam paparan pratonton. Versi terkini menu Change View memudahkan pengguna. Logo atau imej boleh dimasukkan dalam cara yang lebih pelbagai, bermula daripada memasukkan fail, mencari pelekat, mencari imej melalui Unsplash dan memasukkan pautan imej.

1. Input File

Klik Pilih Gambar, kemudian klik Buka File untuk memilih gambar yang telah disediakan sebelum ini.

Selepas memilih gambar/gambar, sila tunggu proses muat naik mencapai 100%. Selepas itu, jangan lupa klik pilih untuk menerapkannya. Sila klik Pilih Imej, kemudian klik pelekat. Anda boleh memilih pelekat dengan menaip kata kunci, contohnya "Cinta", kemudian pilih pelekat yang anda rasa paling menarik.

2. Sticker

Sila klik Pilih Imej, kemudian klik pelekat.

Anda boleh memilih pelekat dengan menaip kata kunci, contohnya "Cinta", kemudian pilih pelekat yang anda rasa paling menarik.

Hasil.

3. Unsplash

Sila klik Pilih Gambar, kemudian klik Unplash.

Anda boleh memilih gambar tanpa memuat turunnya. Begitu juga apabila menggunakan pelekat, taip sahaja kata kunci, kemudian pilih gambar yang anda suka.

Klik Simpan.

4. URL

Cara terakhir untuk memilih gambar adalah dengan menyalin URL. Anda boleh memilih platform yang menyediakan foto/imej percuma, contohnya freepik.com, kemudian salin url imej yang dikehendaki.

Selepas menyalin URL imej/foto yang anda mahu, tampalkannya dalam medan URL dan klik Pilih.

Greeting

Greeting ialah halaman pemperibadian. Bahagian ini hanya akan muncul di tapak web peribadi setiap tetamu. Isikan bahagian ucapan menggunakan pembolehubah: untuk mengautomasikan setiap nama tetamu.

Couple

Sila isikan tajuk dan teks mengikut keperluan, boleh dikosongkan jika tidak digunakan. Anda boleh menukar susunan sebutan pasangan pengantin. Sebelum mengakses Data Tukar untuk Pengantin, pastikan anda mengklik Simpan Perubahan.

Ubah Data Calon Pengantin

Pergi ke menu Tetapan, sila klik Calon Pengantin.

Anda boleh menambahkan nama, gambar, bio, dan Instagram. Setelah itu, anda boleh kembali ke menu Ubah Tampilan.

Countdown

Anda boleh memuat naik reka bentuk atau imej logo undur yang anda ada atau masih menggunakan logo lalai mengikut tema yang dipilih. Tambah latar belakang pada bahagian Countdown laman web jemputan untuk mencantikkan rupa.

Story

Anda boleh menambah tajuk dan teks story/cerita, bahagian ini juga boleh digunakan untuk memasukkan ayat-ayat suci atau protokol kesihatan yang sedang berkuat kuasa. Pilih Tambah Cerita untuk mencipta baris cerita pada laman web jemputan.

Sila isikan tajuk, sarikata, dan kandungan seksyen, kemudian muat naik Imej Cerita. Sebaik sahaja semuanya diisi, jangan lupa klik Simpan.

Galeri Seksyen berfungsi untuk memaparkan gambar pra-perkahwinan. Bilangan foto yang boleh dimasukkan ke dalam galeri akan melaraskan kapasiti media akaun pengguna, jika ia mempunyai jumlah premium 100 mb (termasuk foto yang telah dimasukkan ke dalam bahagian lain), manakala jika tidak jumlah premium 25 mb (termasuk foto yang telah dimasukkan dalam bahagian lain).

Videos

Anda boleh menambah tajuk pada setiap pautan video yang dimuat naik. Perlu diingat format untuk input pautan video youtube. Masukkan URL youtube seperti: https://www.youtube.com/watch?v=VIDEO_ID atau hanya masukkan ID video sahaja > Simpan.

Dalam bahagian video ini hanya versi youtube yang boleh memasuki penampilan laman web.

Event

Klik Rangkaian Acara untuk mengubah butiran peristiwa.

Anda boleh mengubah atau menambah hari acara dan menentukan lokasi yang sama dalam satu hari atau lokasi yang berbeza.

Anda boleh menukar butiran setiap acara, memilih salah satu acara untuk menjadi acara utama dan mengatur acara akan ditunjukkan ke laman web umum atau hanya dapat dilihat oleh tetamu yang dijemput hanya di laman web peribadi. Anda juga boleh menambah ciri Penstriman Langsung dengan menaik taraf ciri premium.

Map

Section Map pada website general akan memaparkan lokasi mengikut acara utama, manakala di laman web peribadi akan memaparkan lokasi mengikut sesi acara masing-masing.

Anda boleh menetapkan lokasi acara untuk kemudian berhubung dengan Peta Google. Anda juga boleh meluncurkan titik peta mengikut lokasi yang tepat.

Invitation

Dalam bahagian Jemputan terdapat dua tetapan, iaitu seting RSVP dan seting e-jemputan. Anda boleh menetapkan Tajuk dan Teks di laman web untuk bahagian Jemputan dan boleh menetapkan Tajuk RSVP dan Sub-Tajuk RSVP.

Pengaturan RSVP

Anda boleh menetapkan pandangan umum laman web akan ditunjukkan kod jemputan lajur 6 atau tidak. Anda juga boleh memilih paparan e-Jemputan hanya untuk semua tetamu atau hanya tetamu yang mengesahkan kehadiran. Jika anda ingin mengehadkan bilangan tetamu, anda boleh menentukan bilangan maksimum orang yang mengisi setiap jemputan.

Pengaturan E-invitation

Sila tetapkan pandangan e-Invitation seperti yang diperlukan.

Anda boleh menggunakan teks terbina dalam atau mengubah mengikut keperluan.

Tetamu Menjawab RSVP

Selepas jemputan dihantar, sama ada melalui WhatsApp atau E-mel. Tetamu boleh membalas RSVP dengan mengklik pautan jemputan.

Selepas itu, tetamu akan diarahkan ke laman web peribadi untuk memilih untuk menghadiri atau tidak hadir. Selepas tetamu RSVP, e-jemputan akan muncul. E-jemputan boleh muncul apabila tetamu yang disahkan hadir atau telah muncul walaupun tetamu tidak rsvp. Ini bergantung kepada tetapan yang ditetapkan oleh pengantin perempuan atau pengurus laman web.

Contoh apabila tetamu memilih untuk hadir.

Sebagai contoh, apabila tetamu memilih Untuk Tidak Hadir.

Comments

Bahagian komen akan aktif, jika tetamu mengakses jemputan laman web peribadi. Bahagian ini juga memaparkan sejarah komen setiap tetamu.

Mengatur Komentar

Jika anda ingin menyediakan medan komen, sila naik taraf Ciri Premium.

Sebaik sahaja anda boleh mengakses tetapan komen, anda boleh menetapkan akan membenarkan komen kepada orang ramai atau tidak. Komen juga boleh disederhanakan sebelum dipaparkan di laman web.

Komen yang telah dimasukkan, anda boleh menyemak terlebih dahulu dalam menu Utama seksyen Komen Terkini.

Anda boleh memilih sama ada untuk memaparkan komen atau tidak.

Tetamu Membuat Komen

1. Melalui Website Personal

Jika anda telah menerima jemputan, sama ada melalui Whatsapp atau e-mel, sila akses pautan jemputan.

Pautan jemputan akan mengarahkan tetamu ke laman web peribadi, selepas itu ke bahagian komen.

Tetamu boleh memberi komen dengan segera, dalam ruangan yang telah disediakan. Apabila tetapan komen tidak disederhanakan terlebih dahulu, maka komen akan segera muncul di laman web, sebaliknya jika disederhanakan ia akan ditapis terlebih dahulu oleh pengantin perempuan atau pengurus laman web. Berikut ialah cara komen tetamu dipaparkan di laman web:

2. Melalui Website General

Laman web umum boleh diakses oleh sesiapa sahaja. Jika pengantin perempuan atau pengurus laman web membenarkan komen daripada orang ramai, ia akan muncul di bahagian komen seperti gambar di atas.

Jika anda tidak membenarkan komen daripada orang ramai, maka medan komen tidak akan muncul.

Parti umum bukan sebahagian daripada tetamu yang dijemput, jadi apabila memberi jemputan akan ada lajur nama. Sama seperti memberi komen sebagai tetamu jemputan, jika tetapan komen disederhanakan, maka komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum dipaparkan. Berikut ialah cara komen daripada umum dipaparkan di laman web:

Laman web umum adalah laman web yang boleh diakses oleh orang ramai, manakala laman web peribadi adalah laman web yang hanya boleh diakses oleh setiap tetamu yang dijemput. Contoh pautan laman web umum: pautan laman web peribadi ramadanshinta.wedew.idContoh: ramadanshinta.wedew.id/12345 (pautan laman web umum + / kod jemputan). Pautan laman web peribadi setiap tetamu adalah berbeza, mengikut kod jemputan tetamu.

Vendors

Anda boleh menambah data vendor yang membantu anda bersedia untuk perkahwinan.

Sila klik Tambah Vendor, kemudian cari berdasarkan senarai vendor yang sudah tersedia atau jika ia belum didaftarkan sila klik Tambah Vendor Sendiri.

Jika data vendor semuanya diisi, jangan lupa untuk klik Tambah.Pastikan anda telah menyimpan perubahan paparan tapak web dengan mengklik Simpan Perubahan.

Section Footer ialah bahagian penutup laman web jemputan. Anda boleh menulis teks di atas struktur ini atau hanya mengosongkannya. Sila tambah warna latar belakang atau gambar untuk mencantikkan penampilan laman web.

Last updated